ŞİİR ÖYKÜ VE DENEMELERİM -GÖRSELLER

MERHABA KONUK ,

SAYFAMA HOŞ GELDİNİZ.


ŞİİR ÖYKÜ VE DENEMELERİM -GÖRSELLER

29 Eylül 2014 Pazartesi

BENİM RUHİ SU’YUM



BENİM RUHİ SU’YUM

Benim Ruhi Su’yumda her şey derinlemesinedir. Eserlerinde bunca etkiyi diri tutan kökleri; sanatın, sesin ve türkülerin bağrına derinlemesine öylesine güçlü bir disiplinle dal budak sarmıştır ki sanatı ve kişiliği bir olmuş haldedir. Kökler bu toprakların kılcallarından çıkar, müzik sanatının disipliniyle onun sesinde buluşur. Disiplinli çalışma sonrası da, sunumlarında onu dinlerken, bazen gürleyen sesindeki dik duruşa bazen de kadifeleşen bir sevecenliğe savruluruz.
Benim Ruhi Su’yum hem derinlemesinedir hem de bulaşıcıdır. Onun sesinden dinleyenlerin kulağına ve ruhuna yayılıp bulaşan, bazen güçlülük, bazen hırs bazen azimdir. Aynı disiplinli ciddi duruşla ama en çok da uyumla sazını coşturur.
Kişiliğindeki saf sevgi yayımını yüzünün tüm mimiklerine sindirmiştir. Benim Ruhi Su’yum sahiplendiğim ezgi babadır. EzgiliYürek’in her tınısını kulaklarımıza ulaştırmak için yaptığı işe olan saygısı ile saygı uyandırır. İçten gülümsemesi ile sıcak bakışı ile bütün mahlukatı kavrayışı, sesindeki güçle bulaşır ruhlarımıza. 1970lerde sol/sosyalist dünya görüşüne merhaba derken kitaplardan sohbetlerden edindiğim bilgileri kendi özümle en anlamlı şekilde buluşturan kişi olmuştur. O zamanlar bir gençkız olan benim için o, komünist ruhun ete kemiğe bürünmüş halidir ve hep öyle kalmıştır.
Konserlerinde adeta Dostlar Korosu üyelerinin her biri ile bakışsal bir sevgi ağı kurduğunu düşünmüşümdür. Sahnelerden izleyenlere doğru yayılan bir yoğunluk vardır. 
Sonra onsuzluk başladığında ardından bize bir vakıf, bir Dostlar Korosu, yaşamında ve yitiminde dimdik duran bir eş, körpe bir Ilgın kalır. Sonra eşi Sıdıka hanımı da uğurladık. Şimdi her birimiz sahip çıkmalıyız onun var ettiklerine. Eğer yolunda gitmiyorsa işler, yoluna koymalı, uyarmalı, didinmeliyiz. Aynı disiplinli çalışmaları yaparak konserlere hazırlanmalı Dostlar Korosu… Aynı sevgi ve bilinç ışımalı koristlerin gözlerinde… Onu ancak bu şekilde yaşatabiliriz.
İleride özlediğimiz en güzel güne eriştiğimizde de onun sağlam köklerine tutunan gençlerin daha ileri müzik atılımlarını, başarılarını da göreceğiz… En güzel ses olan insan sesinin uyumla titreşerek Anadolu topraklarından başlayıp göklere yükseldiği, insanlığı kucakladığı düşünü gerçekleştireceğiz.
Benim en büyük dileğim, Ruhi Su adına yakışır ciddiyette, disiplinde ve duyarlıkta, onunla aynı dünya görüşünde koristlerin nesiller boyu varlığını taptaze tutup, Ruhi Su ruhunu aktararak DOSTLAR KOROSU nu yaşatmalarıdır.
Dostlar Korosu demek biraz da, işliklerde, şantiyelerde çalışırken mırıldanılan, fabrika önündeki grev çadırlarında haykırılan, dört duvar arasında direnç biriktiren seslerdir.  Dostlar Korosu güneşin alnında, kırsalda, tarım adına direnenlerin başında esen yel tonundaki ezgiyi söyler. Dostlar Korosu Ruhi Su’ca başlar ezgilerine… ve hışımla, ve acıtarak ve ezimle geçen günlerde, halkların gürül gürül haykırışını yankılayan umut dağıdır.
Ve yine dilerim ki, benim, “BENİM RUHİ SU’YUM” dediğim gibi gelecek kuşaklar da onu yürekten sahiplenir. Kızlarımın birine ondan bir parça ad olsun diye CanSU’yum -deyişim ile diğerine de onun gibi kültürümüzün taşıyıcısı olsun diye EKİN’im deyişim bu dileğimin sonucudur.

Evin Okçuoğlu